Dader bijl-aanval in Baarn was ontoerekeningsvatbaar en wordt veroordeeld tot tbs

vandaag veroordeelde tot tbs met dwangverpleging.

Van den B. was al langer ernstig verward en hoorde stemmen in zijn hoofd die hem vertelden dat de familie die naast hem woonde hem iets aan wilde doen. Om zich te verdedigen tegen de buren, waar hij al zijn hele leven vriendelijk mee omging, gooide hij al eens twee keer stenen door hun ruit.

Op 9 oktober ging het helemaal mis toen Van den B. met een steen in zijn hand naar het huis van de buren liep. De buurvrouw belde haar man die snel naar huis reed. Toen hij daar aankwam, probeerde hij met de verwarde man te praten. Die sloeg op hem in met een bijl. Door snel de pols van de agressieve Van den B. te pakken, kon de buurman de slag ontwijken. "Anders had ie zeker in mijn voorhoofd gezeten", zei hij zelf daarover. De zoon van de buurman kon Van den B. vervolgens ontwapenen waarna hij werd opgepakt.

Van den B. lijdt aan een ernstige en zeer hardnekkige psychotische stoornis, waarschijnlijk schizofrenie. Ook heeft hij een vorm van autisme en gebruikt hij alcohol en cannabis. Het risico op herhaling is volgens experts hoog.

De rechtbank neemt het oordeel van de deskundigen over en vindt dat Van den B. ontoerekeningsvatbaar was toen hij met de bijl sloeg. Daarom is een gevangenisstraf ongepast. Wel krijgt hij tbs met dwangverpleging opgelegd en moet hij meewerken aan een behandeling. Ook mag hij geen drank of drugs gebruiken en krijgt hij een locatie- en contactverbod.

[Quote:Paul van der Donk, advocaat Chris van den B.|Het is een schande dat jongens als Chris door jarenlange bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg aan hun lot worden overgelaten.]

Van den B. en zijn advocaat ontkenden tijdens de rechtszaak niet dat de man ziek is. "Het is een schande dat jongens als Chris door jarenlange bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg aan hun lot worden overgelaten," zei advocaat Paul van der Donck aan het einde van de inhoudelijke rechtszitting twee weken geleden.

Lees meer...

Deel ons!

Close

Klik op onderstaande knoppen om ons te volgen.