Paalcampings in provincie dicht vanwege overlast: 'Mensen gingen bomen omzagen'

de zogenoemde paalcampings van Staatsbosbeheer bij Austerlitz en Hoge Vuursche. De kampeerplekken gaan namelijk dicht vanwege overlast.

Want de paalcampings worden nu op een manier gebruikt waarvoor ze niet zijn bedoeld, legt boswachter Rein Zwaan uit. "Het zijn heel kleinschalige campings zonder faciliteiten," legt hij uit. "Er is alleen een waterpomp. Ze zijn bedoeld voor bijvoorbeeld wandelaars die er maximaal twee of drie nachten willen blijven."

Maar de laatste twee jaar gaat het vaak mis volgens Zwaan. "We hebben te maken met erg veel overlast. Er zijn bijvoorbeeld mensen die bomen omzagen om een kampvuur te maken. Ook zijn er zijn jongeren die een feestje houden en dan hun troep niet opruimen. Er is gewoon te veel vandalisme," zegt de boswachter.

De plekken worden nu na de jaarwisseling teruggeven aan de natuur. "De waterpomp wordt weggehaald en we gaan natuur bijplanten," zegt Zwaan.

Voor natuurliefhebbers is er ook nog goed nieuws. Staatsbosbeheer is van plan om in een ander gebied weer nieuwe kleinschalige kampeerplekken te creëren. "Maar dat gaan we dan wel anders aanpakken," weet Zwaan. Hij denkt bijvoorbeeld aan een reserveringssysteem. "Dan weten we met wie we te doen hebben op deze plekken."

Lees meer...

Deel ons!

Close

Klik op onderstaande knoppen om ons te volgen.