Mantelzorgers krijgen in Baarn 250 euro als presentje, in Stichtse Vecht krijgen ze niets

Dat blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL, dat voor het eerst uiteen zette in welke vorm mantelzorgers in Nederland jaarlijks gewaardeerd worden. Dat varieert van bonnen tot een bosje bloemen en van een riant geldbedrag tot helemaal niets.

In totaal hebben 77 gemeenten in het land het presentje voor de mantelzorgers afgeschaft. MantelzorgNL, een organisatie die opkomt voor de mantelzorgers, voerde het onderzoek uit in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg, die zondag plaatsvindt. Zeker 42 van de 355 Nederlandse gemeenten hebben de individuele mantelzorgwaardering afgeschaft. Bij 35 andere gemeenten heeft de organisatie niets over de waardering kunnen vinden, wat volgens hen betekent dat de aanvragers dus waarschijnlijk niets krijgen. Gemeenten mogen zelf bepalen óf en wát voor presentje zij hun mantelzorgers geven. De organisatie bracht die informatie in kaart.

GROTE VERSCHILLENIn de provincie Utrecht zijn verder grote verschillen te zien in de mantelzorgwaardering. Net als in de rest van het land, waar een cadeautje verschilt van een bloemetje tot een individueel geldbedrag van 300 euro. In Woerden kunnen mantelzorgers rekenen op een VVV-bon waarvan de waarde niet duidelijk wordt op de website van de gemeente. In Oudewater wordt er gezamenlijk geluncht en krijgen mantelzorgers ter plekke een onbekend presentje. In De Bilt worden bonnen uitgedeeld van vijftig euro per stuk. In Zeist krijgen de mantelzorgers een geldbedrag van dertig euro, het laagste bedrag uit de provincie. Het hoogste bedrag wordt uitgekeerd in Baarn. Daar kunnen mantelzorgers een presentje van 250 euro op hun rekening bijschrijven.

Volgens directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL is het belangrijk dat mantelzorgers van hun gemeente een blijk van waardering krijgen. "Voor veel mantelzorgers is die waardering belangrijk als erkenning van hun inzet. De grote verschillen tussen gemeenten helpen niet om je erkend te voelen." Ook de maatstaven waaraan je moet voldoen om een blijk van waardering te krijgen, zijn volgens haar overal anders.

ONTMOEDIGINGMantelzorgers moeten de waardering zelf aanvragen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen dat ook echt doen. Er zijn er volgens MantelzorgNL ook veel die dat niet nodig vinden of die niet eens weten van het bestaan ervan. Bij één op de vijf gemeenten zou de informatievoorziening in ieder geval zo gebrekkig of ingewikkeld zijn, dat van ontmoediging kan worden gesproken. "Als je als mantelzorger een ware zoektocht af moet leggen om de waardering aan te vragen, dan kun je je afvragen of het gevoel van waardering nog overeind blijft", zegt Hoogendijk. De organisatie vreest dat de waardering in 2020 bij meer gemeenten zal worden afgeschaft.

Lees meer...

Deel ons!

Close

Klik op onderstaande knoppen om ons te volgen.